Forstørret prostata – symptomer, behandling og anbefalte medisiner

Prostatakjertelen vokser naturlig med alderen. En forstørret kjertel plager vanligvis ikke unge folk, ettersom det er primært menn over 50 år som har vekst av kjertelen. Arvelighet spiller en rolle i utviklingen av benign prostatahyperplasi, men årsaken er fortsatt ikke kjent.

Prostatakjertelen og potensielle sykdommer

Prostatakjertelen tilhører de mannlige kjønnsorganene. Den ligger under blæren rundt begynnelsen av urinrøret og består av kjertelceller omgitt av et bindevev. En sunn prostatakjertel er på størrelse med en stor nøtt. Når en mann eldes, har størrelsen en tendens til å øke. De biokjemiske prosessene som påvirker prostataceller er allerede ganske godt kjent, men det er fremdeles et mysterium om hvorfor noen har utvidelse av prostata, mens andre ikke opplever utvidelse i det hele tatt.

Ved forstørret prostata symptomer, begynner prostatakjertelen å trykke urinrøret mot bunnen av blæren (symptomer på irritasjon). Samtidig innsnevrer det urinrøret, noe som gjør det vanskelig å urinere (hindrende eller hindrende symptomer). Disse endringene er årsaken til at en forstørret kjertel forårsaker vannlating, vanskeliggjør blærekontrollen og også forstyrrer seksuell funksjon.

Årsaker til benign prostatahyperplasi

Det er sannsynlig at aldersrelatert ubalanse i kjønnshormon spiller en rolle i utviklingen av denne mannlige sykdommen. På grunn av sin utbredelse er plagen velkjent og kan overvåkes når de første symptomene dukker opp. Behandling og oppfølging er viktig fordi godartet hyperplasi over tid også kan føre til ondartet hyperplasi eller prostatakreft.

Symptomer, identifisering og utbredelse av godartet prostatahyperplasi

Det viktigste i overvåking er å ta hensyn til utvikling og mulig forverring av symptomer. Pasienter med mild til moderat sykdom kan bare fortsette overvåking, i hvilket tilfelle spørreskjemaet om symptompoeng brukes til å overvåke utviklingen av sykdommen. Pasienter med medisinering overvåkes hver 6. til 12. måned. Hvor kan du kjøpe Kamagra 100 mg tabletter til billig pris?

Godartet prostatahyperplasi øker med alderen. Gjengroing sees hos opptil 80% av menn over 60 år, men bare i 40% av symptomene. En 50 år gammel mann har 35% sjanse for å bli behandlet for denne sykdommen, enten medisinsk eller kirurgisk.

Prognose for BPH

Godartet prostatahyperplasi er en relativt vanlig sykdom i vestlige land. Som et resultat har behandlingsformene også utviklet seg over tid til å være mer effektive. Flertallet av pasientene opplever medisiner som tilstrekkelige, men spesielt alvorligere tilfeller kan kreve kirurgisk behandling som oftest oppnår et godt og varig behandlingsresultat. Sjansene for behandling av asymptomatiske pasienter er gode i dag, ettersom nye medisiner gir ingen eller få bivirkninger. Fordelene med slik behandling er økt overlevelse, forlenget tid før man opplever funksjonstap, samt senere oppstart med cytostatika.

Symptomer på prostatahyperplasi begynner å bli mer vanlig hos menn fra 50 år. Hvis du mistenker at prostataen din har forstørret seg, er det første trinnet å dra til fastlegen for å få bekreftet diagnosen.

De første tegn på prostatakreft

Merk at en forstørret prostata vanligvis ikke symptomer på smerter. Hvis du merker blod i urinen eller lider av tilbakevendende urinveisinfeksjoner og feber, bør du oppsøke lege. Disse prostata symptomene kan indikere en mer alvorlig sykdom.

Hvis du mistenker at prostataen din har forstørret seg, er det første trinnet å oppsøke lege for å bekrefte diagnosen. Diagnose stilles vanligvis ved å føle på den gjennom endetarmen. Forskning er nødvendig for å utelukke muligheten for en mer alvorlig sykdom som prostatakreft alene.

Behandling av forstørret prostata. Hvilke medisiner finnes?

Når legen din har bestemt at prostata er utvidet, kan du samarbeide med ham eller henne for å vurdere flere forstørret prostata behandling. De vanligste er:

  •     Vent og se. En stadig forstørret prostata krever ikke behandling. Noen ganger gir godartet prostatahyperplasi bare veldig milde eller ingen symptomer i det hele tatt. Da kan det være klokest å vente og se hvordan situasjonen utvikler seg i fremtiden.
  •     Medisinering. Det er forskjellige medisiner mot adenoma som kan foreskrives av en lege for å kontrollere prostatahyperplasi og lindre symptomene det forårsaker. Det er også mange medisiner uten medisin du bør spørre på apoteket ditt. Det er lurt å snakke med legen din om forskjellige alternativer til medisin, både fordeler og mulige ulemper.
  •     Kirurgisk behandling. I noen tilfeller kan prostatafjerning eller annen kirurgisk behandling anbefales. Disse finnes i mer alvorlige tilfeller etter urologundersøkelser.

For menn med milde til moderate symptomer forårsaket av godartet prostatahyperplasi som har blitt fortalt av legen sin om å “vente og se” eller for menn som ønsker å behandle seg selv så naturlig som mulig og unngå bivirkningene forbundet med mange syntetiske medisiner for prostataproblemer.